Karlsviks Intresseförening

Karlsviks Intresseförenings logga

Karlsviks Intresseförening © 2012
Kontakt

 

Startsida  Tvättstugan  Styrelsen  Karlsviksloppet Karlsviksnappet Valborg Historia  Bilder   Årtal  

Bilder från förr

Järnverket
Järnverket — En vy över det nästan färdigbyggda Karlsviks Järnverk. Tiden någon gång före eller efter sekelskiftet (slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet) Den uppmärksamme kan i bakgrunden till vänster se Luleå stad med bryggeriskorstenen och till höger Bergnäset. Bergnäsbron då? Ja, den byggdes inte förrän på 1950-talet.
Disponentvillan
Disponentvillan — den klassiska bilden ”vita villan”. Detta tjusiga hus med tillhörande trädgård är Disponentvillan, vilken låg där fotbollsplanen nu är/ligger. Man kan än i dag se spår av trädgårdens exotiska växter om man strosar omkring i skogen nedanför fotbollsplanen. Innan villan revs i slutet av 50-talet var det under många år ett hem för unga ogifta mödrar vilka fick tillbringa en tid på hemmet för att undvika skandal på hemorten. Till vänster om villan låg en boda med bla ett stall.
Gamla skolan
Karlsviksskolan med barn — Det finns många barn i Karlsvik idag, men det är inget mot vad det fanns förr i tiden... Bilden visar Karlviksbarn i skolåldern framför skolan i början av seklet.
Inga-Ingrid liten
Inga & Ingrid — Inga Isaksson, 2:a fr v och hennes tvillingsyster Ingrid, 3:e fr v, står nedanför husen på Arbetarv 11-15 någon gång i början av 1930-talet.
Nipkajen
Nipkaj — (damer som sitter på niporna och har kajen som bakgrund). Här kan man se kolkajen vid niporna. Här lossades kol under sommarmånaderna och lagrades i ett stort kolmagasin som låg i öppningen i skogen där nu bågskyttarna övar. Magasinet var lika stort som öppningen i skogen är, det gick åt massor av kol och på den tiden var det ingen vintersjöfart i Luleå som det är nu.
Konsum-Nisse
Konsum — En bild från tiden då Konsum hade en affär i Karlsvik. Den låg på Disponentvägen 3 och där arbetade Gunborg Nyström, Kerstin Wåhlström och Bodil Nilsson, som sitter i kassan på bilden. Den köpglade herren är Nisse Hortlund.
Butiken
Butiken — Gammal bild inifrån butiken med en man och två pojkar bakom disken.
Biblioteket
Bibliotek — Före Bokbussens tid fanns bibliotek i skolan.
Adrians
Disponentv 9 — Skal av Dispv 9 . En av de första renoveringarna i byn. Huset, i vilket den numera avlidne uppfinnaren Adrian Nilssons hade sin verkstad på Disponentvägen 9, totalrenoverades 1984.
Karlshäll
Arbetarbostäder i Karlshäll — vykortet ”Vy från Karlsvik” (dock från Karlshäll).
Disponentvillan
Disp 11 A — Förr var huset på Disponentv 11 A vitt och idag är det rött.
Markinhuta
Plåtskjulet — I detta skjul nere vid stranden bodde några år en äldre Karlsvikare. Med glödande vedkamin gick det att få väldigt varmt inne även om det på vintern var -25 grader utomhus.
Plastindustri
Norrbottens Plastindustri — Strömska gården på den tiden den förföll efter att ha inhyst Norrbottens Plastindustri.
Vy över disponentvillan
Disp 11 — Hela huset på Disponentv 11 samt lite av Disp 9.